Home
Nieuws

Biddinghuizen | zaterdag 13 april 2013 05:45 uur | In de vroege morgen verzamelen 38 leden van algemene muziekvereniging Maris Sonores uit Biddinghuizen zich bij De Voorhof, waar een bus klaarstaat om hen naar Amsterdam te brengen.

Maris Sonores komende uit de passage

Chauffeur Paul brengt de muzikanten naar het Montessori Lyceum aan de Pieter de Hoochstraat, de opvanglocatie waar 13 korpsen uit heel Nederland zich verzamelen.

Uit elke provincie is één muziekvereniging geselecteerd om bij de feestelijke (her)opening van het Rijksmuseum aanwezig te zijn. Bovendien is er een band uit Aruba aanwezig.

Na ontvangst met koffie/thee/water en een ontbijtje stellen de muziekverenigingen zich op om zich te verplaatsen door de Amsterdamse straten richting het Rijksmuseum voor de repetitie, die om 08:00 uur begint.

De 13 muziekkorpsen lopen een  voor een al musicerend vanuit de Passage Rijksmuseum over de catwalk richting Museumplein. Aan het einde van de catwalk gaan de korpsen afwisselend naar links en naar rechts, en lopen langs de catwalk terug richting Passage. Ze stellen zich langs de catwalk op in rijen van 2, en vormen zo de ‘erehaag’ langs de oranje loper waarover later op de ochtend koningin Beatrix uit het museum naar de plek van de officiële openingshandeling zal lopen.

Als alle korpsen op die manier hun plaats hebben ingenomen, is de repetitie ten einde. De muziekkorpsen marcheren in de juiste volgorde terug naar het opvangadres, waar koffie, thee, frisdrank en een hapje klaarstaan. Het is dan kwart voor 10.

Om half elf moeten de verenigingen zich klaarmaken voor het openingsprogramma, en verplaatsen zich, zoals eerder die ochtend geoefend, weer richting het Rijksmuseum.

Om 11:25 begint het echte werk: 13 muziekkorpsen lopen een voor een vanuit de

Passage Rijksmuseum over de catwalk richting Museumplein, en doen daar voor het inmiddels toegestroomde publiek dat wat ze eerder die ochtend geoefend hebben.

Als alle verenigingen op de goede manier langs de catwalk staan, komen vanuit het Rijksmuseum veel hoogwaardigheidsbekleders en andere bekende Nederlanders zoals (minister Plasterk, oud-minister De Hoop Scheffer, oud-minister Wim Kok, cabaretier Freek de Jonge, voetballer Ruud Gullit, om er een paar te noemen) naar buiten en stellen zich op tussen de ‘erehaag’ en de catwalk.

Aan het eind van de catwalk stonden de korpsen Advendo uit Sneek en Gruno’s Postharmonie uit Groningen, die de ‘Fanfare for the Common Man’ speelden.
Klik hier als u wilt horen hoe dat muziekstuk klinkt. 

Hare Majesteit kwam uit het Rijksmuseum, liep over de catwalk naar de plaats van de openingshandeling, alwaar ze een sleutel overhandigd kreeg waarmee het Rijksmuseum symbolisch heropend werd. Na het omdraaien van de sleutel schoten vuurwerkpijlen langs een staaldraad richting museum, waar vuurwerk werd ontstoken in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Aansluitend rolde een spandoek uit met daarop de tekst “Rijksmuseum, welkom”.

Hare Majesteit liep terug richting museum, gevolgd door de gasten langs de catwalk.

Showband  Advendo gaf op de catwalk nog een stuk show weg, waarna alle korpsen een voor een weer terug liepen naar het Montessori Lyceum.

Daar stonden koffie, thee, frisdrank en een lunchpakket klaar.

Vervolgens was het: Instrumenten inladen onder in de bus, plaatsje zoeken en terug naar Biddinghuizen.

Rond de klok van drie uur was het gezelschap weer bij De Voorhof. We kunnen terugzien op een prima verlopen evenement.

Zoals secretaris Doeke Dobma zei: “Een lange dag voor het spelen van twee en een halve minuut muziek, maar het was leuk om dit mee te maken. Zoiets beleef je waarschijnlijk maar één keer in je leven.”