Home
MarisSonores

Doel

Het voornaamste doel is zorgen voor een passend repertoire bij de grote diversiteit aan optredens van de vereniging door het jaar.  De muziek moet passen bij het niveau van de vereniging en niet onbelangrijk, goed in het gehoor liggen en de mensen aanspreken.

Activiteiten

Voor het nieuwe seizoen wordt er in het voorjaar vergaderd en de nieuwe stukken die passen binnen het thema uitgezocht. Eerst worden de stukken die in de kast aanwezig zijn en passen bij het thema op hun geschiktheid gecontroleerd, daarna worden er enkele stukken bij besteld.

Werkwijze Muziekcie

Algemeen: De muziekcommissie verzorgt en beheert de muziek van de vereniging en zoekt de te spelen nummers uit voor optredens.

Werkwijze: Het bestuur stelt het jaarprogramma vast. Na vaststelling van het jaarprogramma bepaalt de muziekcie welke stukken er in dat jaar gespeeld worden.

Muziek in de Map: Na vaststelling van het jaarprogramma wordt er een lijst gemaakt welke stukken men in de map moet hebben. De overige stukken worden ingeleverd. Dit gebeurt meestal in oktober.

Uitvoering: Tijdens de uitvoering treden de verschillende onderdelen van de vereniging op. Zoals het jeugdorkest SMS en de Fanfare. Het werkt meestal beter om met een bepaald thema te werken en hier de muziekkeuze op af te stemmen.

Bestellen muziek: De muziek wordt besteld bij verschillende uitgeverijen uit binnen- en buitenland. Bij bestelling uit het binnenland wordt de muziek meestal binnen 4 dagen afgeleverd. Bij bestelling uit het buitenland kan het wel eens langer duren.

Behandeling ontvangen Muziek: Na ontvangst van de bestelde muziek wordt van alle stukken een kopie gemaakt plus 1 stuk zodat er altijd een reserve kopie aanwezig is. Ook van de directie-partij wordt een kopie gemaakt. De originele stukken worden bewaard, zodat er altijd van alle partijen een origineel stuk aanwezig is.

Opslag Muziek: In de opslagruimten staan archiefkasten waarin de bladmuziek wordt opgeslagen. Per lade worden voor de concertstukken 30 stuks opgeslagen en voor de marsen 50 stuks. De stukken zijn voor het jaar 2000 gealfabetiseerd; daarna worden de stukken na aanschaf genummerd. Concertstukken krijgen als toevoeging een C mee en marsen een M. Van alle opgeslagen muziekstukken bestaat een lijst waarop zowel de uitgever, arrangeur, moeilijkheidsgraad, jaar van aanschaf als lengte wordt genoteerd (indien bekend).

Muziekkar: In de muziekkar zitten alle reservestukken die op de lijst staan. Ook heeft ieder lid hier een map. Hierin worden de nieuwe stukken en andere meldingen gedeponeerd. De volgorde van de ledenmappen volgt de volgorde van de afgeleverde muziek. De volgorde is als volgt: Sopraan sax, alt- sax, tenor-sax, bariton-sax, bugels 1,2,3, trompetten 1,2,3, hoorns 1,2,3,4 in F en Es, trombones 1,2,3 in C en Bes, baritons, euphoniums, bassen en slagwerk.

Wijziging muziekinstrument: Bij wijziging van instrument of partij wordt de beheerder van de muziek tijdig op de hoogte gesteld zodat hij/zij kan zorgen voor de juiste stukken. Hierbij worden de oude stukken ingeleverd.

Nieuwe muziek: Nieuwe muziek wordt in onderling overleg besteld afhankelijk van het jaarthema of uitvoering. Nieuwe muziek wordt vooraf beoordeeld op geschiktheid qua instrument als wel qua moeilijkheidsgraad voor het orkest. Dit kan soms op de site van de uitgever of op de CD van de uitgegeven catalogus. Ook kan beluisterde muziek van CD of uitvoering van een andere vereniging als leidraad dienen.